Články

 

29.04.2013 - Iva Veselá

Co možná nevíte o kuskusu - žádné vaření!

2362NGV.jpg

 

Věděli jste, že kuskus se správně ani nezalévá vodou ani nevaří? Pro někoho jasná věc, pro někoho úplná novinka. Napište nám do diskuse, jak připravujete kuskus u vás doma! A určitě potom vyzkoušejte spárvnou variantu přípravy. Kuskus se totiž správně nevaří, ale připravuje v páře.

 

Jak se kuskus vyrábí

Kuskus jsou malé žluté kuličky ze zrn tvrdé pšenice. Tradičně se kuskus v severoafrických zemích máčí ve slané vodě, mne se prsty a dlaněmi a prosívá se, dokud se pšeničná lámanka opracuje do jemných malých kuliček. Ty se ve finále vaří v páře a suší na slunci.

 

Nejrychlejší "barbarská" příprava kuskusu

Na kuskusu je to nejlepší, že jeho příprava je snadná a rychlá - 1 díl kuskusu ochutíme kořením a solí a jednoduše přelijeme 2 díly horké vody. Nádobu přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat asi 10 - 15 minut. Pročechráme vidličkou a můžeme servírovat.

 

Jíte zdravě i cvičíte a pořád se vám nedaří zhubnout? Zhubněte do plavek! Kontaktujte výživového poradce!

 

 

Běžná příprava kuskusu

1 díl kuskusu uvaříme ve 2 dílech slané vody do změknutí. Daleko chutnější je příprava v zeleninovém nebo masovém vývaru nebo tomatové omáčce.

 

Správná tradiční příprava kuskusu

V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.

Kuskus ve finále není tuhou nevzhlednou kaší, jako u nás bývá zvykem, ale chutnou kyprou a nadýchanou přílohou.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Recepty na známé Tabouli (Tabbouleh) a pilaf

 

Varianty přípravy kuskusu

Tradičně po česku

V pánvi nejdříve připravíme zeleninu s kořením, masem nebo třeba kostičkami marinovaného tofu nebo tempehu (sýr z fermentovaných sojových bobů porostlý bílou plísní). Směs podlijeme vodou a nakonec přisypeme kuskus. Vypneme plamen a pod pokličkou necháme kuskus nabobtnat. Kuskus tak hezky "nasaje" chuť ostatních ingrediencí a koření.

 

Italský kuskus

Kuskus uvaříme v zeleninovém bujónu a vmícháme do něj na oleji osmahnuté olivy, žampiony, česnek, pepř, bazalku, oregano nebo tymián.

 

Indický kuskus

Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom. K základu přimícháme propláchnutou červenou čočku nebo hrášek a vše s kořením krátce orestujeme. Teprve pak přisypeme kuskus, podlijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka.

 

Mexický kuskus

Na pánvi osmahneme čili, česnek, špetku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek a kvalitní rajčatový protlak. Do prohřáté směsi nasypeme kuskus a zalijeme šťávou z nasekaných rajčat. Vaříme do měkka.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak dobře vybrat majonézu 
Jak na kocovinu 
Letní okurková limonáda 
Tipy na recepty z červené řepy 
Zdravější verze light nápojů 


Diskuze

Jitka Bouberraga

Příprava kuskusu

Kuskus připravuji jak mě naučila moje tchyně. Kuskus nasypat do misky, přidat cca 0,5-1 dcl vody (podle množství kuskusu), pořádně promíchat, aby zvlhnul. Pokud se nepromíchá hned udělají se tvrdé hrudky. Postup je stejný, jak nad párou, tak v mikrovlnce (tu sice používám minimálně, ale kuskus z ní je famozní). A teď buď na páru, já urychluji takže přendám do plastové napařovací misky (sítko a pod ním trošku vody) do mikrovlnné trouby na 3 minuty zapnout. Vyndám propláchnu studenou vodou, přesypu do mísy, přidám trochu extra vir. oliv. olej, promíchám a ještě jednou napařím v mikrovlnce. Po dokončení je potřeba hned přesunout do misky a promíchat. Je krásně nadýchaný. S pozdravem J. Bouberraga

24.08.2016 12:55
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny