Články

 

10.02.2012 - Iva Veselá

Roztoči ve fíkách


Společnost Billa spol. s r.o. informuje o stažení sušených fíků původem z Turecka. Výrobek šarže P0090-202 s minimální trvanlivostí do 31. 12. 2012 obsahuje roztoče.


Řetězec BILLA v České republice stáhl z prodeje sušené fíky Lions brand s původem z Turecka. Výrobek šarže P0090-202 s minimální trvanlivostí do 31. 12. 2012 obsahuje roztoče. Zákazníci mohou produkt vrátit na kterékoli prodejně Billa.


Riziko šíření roztočů v potravinách

Bezpecnostpotravin.cz:Testování sušeného ovoce ze Středomoří ukázalo, že 13 % vzorků odebraných ze supermarketů v ČR je v různé míře zamořeno roztočem Carpoglpyhus lactis L. Roztoči se rychle množí a jsou schopni pronikat nejrůznějšími obalovými materiály.

 

Výzkum prováděný ve VÚRV (Praha, Ruzyně) ukazuje na vznikající riziko výskytu roztočů v sušeném ovoci. V poslední době je zjišťováno silné a časté zamoření sušeného ovoce dováženého ze Středomoří roztočem Carpoglpyhus lactis L (mlékohub obecný). Ze 180 vzorků odebraných v supermarketech v ČR bylo 13 % kontaminováno až 660 roztoči/g sušených meruněk, fíků, švestek a rozinek. Pro získání představy o riziku, byla laboratorně zjišťována rychlost jejich pomnožování. Z počáteční kontaminace 10 roztočů/g bylo při teplotě 25 ˚C a relativní vlhkosti 85 % dosaženo počtu 1000/g u fíků za 42 dní, u ananasu za 49 dní, u meruněk, datlí a švestek za 63 dní. Bylo zjištěno, že roztoči jsou schopni proniknout jakýmkoli z testovaných obalových materiálů, včetně polypropylenu a hliníkové fólie. Mohou tedy během skladování, distribuce a prodeje pronikat z obalu do obalu.

 

Nebezpečnost roztočů spočívá v jejich alergenním potenciálu a v tom, že přenášejí plísně produkující mykotoxiny.

 


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Botulotoxin v bio olivách 
Grilování - tuky a jejich rizika 
Nedeklarovaná sojová bílkovina v kukuřičných lupíncích 
Nepovolený tadalafil v potravinovém doplňku 
Zákaz prodeje uzeného halibuta 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny