Články

 

21.05.2013 - Iva Veselá

Jaké nebezpečí skrývají čajové sáčky

(Foto)

 

Analýzy časopisu dTest odhalily rezidua pesticidů v porcovaných černých čajích. V jednom případě došlo k závažnému překročení stanoveného maximálního limitu. Test se zaměřil i na zjištění úrovně kontaminace čajů rakovinotvornými polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

 

Podle zjištění časopisu dTest obsahuje 13 ze 17 testovaných značek černého čaje rezidua pesticidů. Ve výrobku Aro / Černý čaj porcovaný byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. „Maximální evropský limit této látky užívané proti hmyzím škůdcům činí 0,05 mg/kg. Naše analýzy odhalily 0,121 mg/kg uvedeného pesticidu. Takový výrobek neměl být vůbec uveden na trh,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Pesticidy jsou látky, které mají dopady na životní prostředí i lidské zdraví. „Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkým dávkám těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina,“ dodává Ida Rozová.

 

Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. „Naměřené hodnoty u většiny testovaných výrobků se pohybovaly pod stanovenými maximálními limity. Některé z čajů ovšem obsahovaly „koktejl“ reziduí pesticidů. Například. v čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu,“ shrnuje šéfredaktorka.


Test se dále zaměřil na obsah osmi polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají prokazatelné karcinogenní účinky. „Jedná se o látky, které se mohou ve fermentovaném černém čaji vyskytovat, avšak zatím pro ně nejsou stanoveny žádné limity. Jejich zdrojem může být kouř, pokud je při sušení čaje používán přímý ohřev a pokud dojde ke kontaminaci spalinami,“ vysvětluje Ida Rozová. Součet rizikové osmičky se u testovaných čajů pohyboval od 8 (Tesco / Black Tea) do 356 µg/kg (Kaufland Grande / Ceylon).

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Rizika čajových sáčků je bělení vláken chlórem. V posledních letech se začaly ozývat hlasy, že se chemikálie mohou dostat až do čaje. Totéž platí i o termoplastických látkách používaných k tepelnému uzavření sáčku nebo o kovové sponce, kterou bývá k čajovému sáčku přichycena šňůrka. Vyzokušejte tedy čaje zapouzdřené do nebělených pytlíčků (např. Mightyleaf) nebo ještě lépe - klasický sypaný čaj bez pytlíku s použitím skleněného sítka.

 

2375Yjk.jpg

Potřebujete kromě hubnutí poradit s výběrem potravin? Hledáte kvalitu? Kontaktujte výživového poradce!

 

 

Jak je na tom čajová pyramida

V současné době se největší popularitě těší tzv. pyramida – trojúhelníkový sáček, který může být třeba ze speciálního nylonu. Ještě dál jdou sáčky ze směsi hedvábí a obilného škrobu, navíc ručně šité nebělenou bavlnou. Někteří výrobci hlásají, že jejich čajové sáčky jsou plně přírodní a také biologicky rozložitelné, což popravdě řečeno o těch starých, vyrobených ze směsi rostlinných vláken, platilo také. Ty nejlepší sáčky se dnes buď zašívají ručně, nebo se nezalepují vůbec, delší chlopeň prostě drží čajové lístky uvnitř. To ostatně není nic nového a výrobci prázdných sáčků už na podobný princip přišli dávno.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


Zdroj a další informace: dTest


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Explodující PET láhev v Globusu 
Nebezpečný balený Madeland z Alberta 
Přehled pochybení v obchodní síti 
Roztoči ve fíkách 
Spotřeba cukru v ČR a vliv na naše zdraví 


Diskuze

RenataHl

My se doma také snažíme pít BIO, ale vzhledem k tomu, že je většina čajové produkce z Číny, tak jí moc nevěříme, ostatně to potvrdily i výsledky testů . . . Raději vsázíme na jistotu a kupujeme organický Cejlon :) http://www.salek-caje.cz/TEA4U-Sypany-cejlonsky-Organic-zeleny-caj-125g-d102.htm

19.01.2016 10:54
JohankaDl

Pytlíkové čaje už dlouho nepiju a asi ani nebudu (asi ani z nouze), navíc se snažím kupovat Bio, což není úplně vždy možné, ale třeba u mojí oblíbené Senchy to jde - http://www.oxalis.cz/sencha-sa tsuma-70g/d-71761/

02.07.2014 10:28
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny