Články

 

06.02.2012 - Iva Veselá

Hypermarketové rajče

2198MWU.jpg

 

V zimním období jsou do našich prodejen dovážena rajčata ze zahraničí. Napadlo vás někdy, jaktože je i po dlouhém transportu stále červené a nesnilé? Doporučuji se nad tímto faktem zamyslet, protože brzy každého napadne, že se musí jedině sklízet nezralá. Ano, je to tak. Jak přibližně vypadá celá fáze sklízení rajčat až po dovoz do českých obchodů?


Sklizeň

Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace. Následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena bakterií, projdou tzv. chlorovou koupelí. I když v této koupeli rajčata stráví jenom 2 minuty, část této tekutiny vstřebají. Absorpce je usnadněna zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka.

 

Dozrávání až po sklizni?

Pak přichází 2-3 týdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu. Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.

 

Kosmetická péče i pro rajčata

Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je do nich aplikováno barvivo, které jim dodá jednotný vzhled. Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

Co na to říkáte?

O tom, co jíme, rozhodujeme sami. Doporučuji proto kupovat zejména zeleninu českého původu a zároveň tak respektovat to, co nám v tomto zimním období příroda nabízí, tzn. například brambory, celer, cibule, petržel, pastiňák, mrkev atd. Kořenová zelenina je i v tomto období z hlediska tradiční čínské medicíny pro náš organismus vhodná (energie jang), proto si jí dopřávejte více, než dovážené zeleniny, která má od domácí kvality opravdu daleko.

 

Image: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Cukr jako civilizační droga 
Nepovolený tadalafil v potravinovém doplňku 
Pistácie s nadměrným množstvím aflatoxinů 
Slazené nápoje? Ne, děkuji... 
Stažena ochucená voda Toma Natura Plus Broskev-Jasmín 


Diskuze

krupička

rajče

rajče

06.07.2013 09:04
Martin
Web: http://jeztedobre.cz

DOMÁCÍ JÍDLO

Zapamatujte si server www.jeztedobre.cz od dubna by měl být plný domácích produktů v každém regionu. Povede se to, když budete dávat informaci dál a dál a dál... taky pěstitelům. taky nemám rád růžový rajčata z Peny.

09.02.2012 22:28
Ivana

Před lety jsme zrušili zeleninovou zahrádku, máme jen okrasnou, nicméně letos uvažuju o tom, že si zase kousek pro zeleninu vezmu zpátky a rajčátka si zasadím svoje.

06.02.2012 09:36
iva klásková

co na to říkám?rajčata z hypermarketů nemají žádnou chuť i barvu,nehledě na to,že jsou dost měkká i nahnilá a drahá..zlatá česká zahrádka,tam člověk teprve pozná chuť domácí zeleniny!A můj názor?Místo vyhřívaného bazénu u domu bude parádní vyhřívaný skleník! Už se těším:-)

06.02.2012 08:23
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny