Články

 

25.11.2008 - Iva Veselá

Gumoví medvídci, nikdy více!

1863MWI.jpg

 

Pan Sedlák nám odeslal následující článek: „Gumoví medvídci - ano či ne?“. Přečtěte si, maminky, co kupujete svým dětem, a i vy ostatní, kteří patříte mezi příznivce gumových medvídků.

Pojídání chuchvalců z vosku, oleje a kyselin vyvolává za normálních okolností úporné zvracení a může vést až k nenapravitelném poškození trávicího traktu. Ovšem když z neškodného množství jinak potenciálně nebezpečných látek uděláte poživatinu, po níž šílí zejména děti, máte vyhráno…

 

To je i případ známých gumových medvídků, které byly dříve socialisticky nesehnatelným zbožím.

 

Co všechno ukáže chemický rozbor:

 

Kyselina fumarová - používá se například při výrobě nátěrů, barviv, tiskařských barev, syntetických laků a pryskyřic. Ovšem v potravinách, které konzumují děti, je v takovém množství, že není zdravotně závadná. Najdete ji kupříkladu skoro ve všem, co má podle obrázku na obalu nějakou ovocnou příchuť. A zcela jistě ve všech výrobcích, které ve svých informacích o složení uvádějí kód E297.

 

Sorbitol - umělé syntetické sladidlo. Kvůli projímacícm účinkům je lepší to s jeho konzumací příliš nepřehánět.

 

Želatina - tak tuhle přísadu určitě znáte, přinejmenším podle názvu. Možná ale netušíte, z čeho se vlastně vyrábí. Nápověda zní: želatina se dnes vyrábí z kostí, šlach, chrupavek a kůže uhynulých zvířat. Ale to se týká těch levnějších medvídků. Jestliže si zakoupíte medvídky např. Haribo nebo Jojo, tak zde už platí jisté vyhlášky, ve kterých je uvedeno, že je želatina vyrobena na bázi přírodních želatin (agar).

 

Vosk karnauba - získává se ze jihoafrické palmy (kopernice voskonosné) a používá se v automobilovém průmyslu. Pátrejte po označení E903.

 

Nebuďte zaskočeni dopisem p. Sedláka. Rizika gumových medvídků jsou popsána s nadsázkou.  Gumoví medvídci nepatří mezi nejzdravější potraviny, ale aby vám uvedené látky zdravotně ublížily, museli byste sníst několik pytlíků denně. Navíc výrobky pro děti jsou kontrolovány přísněji než pro dospělé, takže se není čeho obávat.

 

Poslal: čtenář, p. Sedlák


Hodnocení článku

Hodnotilo 48 čtenářů průměrem 3.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Honí vás mlsná? 
Nebezpečný balený Madeland z Alberta 
Nepovolený tadalafil v potravinovém doplňku 
Přehled pochybení v obchodní síti 
Přestaňte si leptat sklovinu 


Diskuze

Tomáš

To jsou zase kecy. Zaprvé kyselina fumarová, resp. její sůl je jeden ze zásadních metabolických meziproduktů. Je úplně jedno k čemu se používá v průmyslu. Taky nepřestanu pít vodu, protože se používá při výrobě insekticidů. Že se želatina vyrábí z částí těl zvířat bohatých na kolagen je skutečně závratný objev. Pro organismus je to mnohem lepší než ten váš agar, což je zase další cukr, který tvoří až příliš velkou část našeho energetického příjmu na úkor kvalitních bílkovin.

30.07.2014 21:07
blázen na útěku

hele dejte už pokoj např.doporučuji pro prcky :) jeto trapné vy kokoti!!!!! vy by ste se hned ze všech těch médu posrali vy ste fakt vypatlaní jak moje ségra ,debžoti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

26.12.2012 11:10
Jara

Tak proč mají potom na oficiálních stránkách Hariba napsané, že se vyrábí z vepřové želatiny?

06.11.2012 19:27
cohy

jj zrovna je žeru :D

10.12.2010 13:44
Olaf

pro koho platí vyhláška ...

\"Ale to se týká těch levnějších medvídků. Jestliže si zakoupíte medvídky např. Haribo nebo Jojo, tak zde už platí jisté vyhlášky, ve kterých je uvedeno, že je želatina vyrobena na bázi přírodních želatin (agar).\" To znamená, že vyhláška platí jen pro Haribo nebo Jojo?

29.11.2010 00:32
ivča klásková
Web: http://

po shlédnutí pořadu:jste to co jíte dne 1.10.-gumoví medvídci obsahují 75%cukru a zbytek je taky sajrajt-někteří rodiče říkají dětem,jezte je,je to zdravé na klouby-takže toto je největší hloupost!pryč s medvídky!

02.10.2009 12:46
fittka

medvídci

Nojo, ale ten sajrajt chutná docela dobře, co říkáte :D Ale fakt, že svýmu dítěti bych to nerada návala :-)

02.10.2009 10:11
Zante

Pro Terezu

ZDRAVÉ mlsání pro DĚTI?? Když je hlavní složkou glukózový sirup (a jako by to nestačilo, přidán ještě další cukr, byť třtinový)...?? Něco takového bych dítěti opravdu nedala. :)

02.06.2009 18:48
Tereza

Doporučuji pro prcky :) : Gumoví medvídci - Veganské 100g ; Gumoví medvídci - Veganské 100g. Vhodné pro děti i dospělé - zdravé mlsání. Složení: glukózový sirup, surový třtinový cukr, želírující látka: jablečný pektin, okyselovadlo: kyselina citrónová, přírodní ovocná aromata z citrónu, pomeranče, malin, černého rybízu a jablek, černý bezovocný koncentrát, kurkuma, extrakt z řas, oddělovač: karnaubový vosk, včelí vosk. Energie 1402 kJ/100g.

22.03.2009 16:03
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny