Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Hemeroidy - nepříjemné sezení

Zařiďte si pohodlí.

 

 

Může vás napadnout mnoho věcí, co může způsobit nepříjemné posezení, ale řeč bude o ne moc příjemném problému - hemeroidech. V dnešní době jimi populace trpí více a více a proto je důležité upozorňovat na jejich prevenci a léčbu.

 

Co jsou hemeroidy?

Hemeroidy jsou rozšířené žíly v okolí konečníku. Často si jich všimnete až po několika dnech. Mohou způsobit dlouhotrvající nepohodlí a krvácení, které může být až velmi bolestivé. Hemeroidy jsou oteklé krevní cévy, které se nachází v oblasti konečníku a jsou pod tlakem. Je to něco podobného jako křečové žíly v nohách. Zvýšení námahy, tlaku a přetěžování jsou jedni z prvních původců. Ostatní přispívající faktory zahrnují i dědičnost, obezitu a stárnutí.

Jsou často problémem pro těhotné ženy, kteří trpí také zácpou. Namáhání při pohybech střeva může hemeroidy zhoršit a může to způsobit až jejich vyčnívání z konečníku. Zlepší se to až poté, co se dítě narodí.

 

Hemeroidy jsou tvořeny buď uvnitř análního otvoru (vnitřní hemeroidy) nebo pod kůží kolem konečníku (vnější hemeroidy). Nejčastějšími příznakem vnitřního krvácení hemeroidů je jasně červená krev objevující na stolici, na toaletním papíře, nebo na WC míse.

Příznaky vnějších hemeroidů vykazují buď vnější bolestivé otoky nebo opuchlina nebo boulička kolem análního otvoru. Mohou se objevit i krevní sraženina.

 

Je lepší se léčit doma?

Prostředek k léčbě, péči a prevenci si můžete obstarat v lékárně bez předpisů, jako jsou například krémy nebo si můžete vyžádat předpis u doktora, který vám dokáže lépe poradit, jaký prášek nebo kapsle používat. Jestli jste jedni z těch, co se bojí doktoru jako čerta, tak na tohle bych si dávala pozor a léčbu nepodceňovala. Existují čípky, které vás zbaví zácpy nebo výše uvedené krémy, které pomohou ulevit od pálení a svědění.

 

 

Co způsobuje hemeroidy a krvácení?

Je to způsobeno análními trhlinami v rektální oblasti, které krvácí. Zatímco krevní sraženina bývá bohužel příznakem rakoviny, krvácení může znamenat roztrhnutí oteklé žíly (hemeroidu) nebo vznik anální trhliny.

 

Jak předejít problémům?

Zbavit se hemeroidů není nejlehčí, tak proč si přidělávat na problémech? Na jejich vzniku se podílí i stres a únava. Neposedávejte dlouhou dobu a po chvilkách vstaňte. Při vyměšování o nic neusilujte a nenamáhejte se při tom. Nebo když sedíte, můžete procvičovat konečník tím, že budete provádět stahy nebo zadržování.

 

Je třeba chirurgický zákrok?

Obvykle se léčbou čípky snižují otoky a je to dobrým řešením pro odstranění příznaků hemeroidů. Vyhnete se zatím tak nákladné a nepříjemné operace. Zařaďte do svého jídelníčku jídla s vlákninou a přizpůsobte tomuto problému stravu. Snažte se stolici udržovat měkkou, čímž se snížíte při vyměšování tlak a námahu. Proto je jídlo v tomto případě důležité. Hodně tím pomůžete předejít nebo postupně odstranit tento nepříjemný problém. Jak už jsem psala, pořád je nejlepší vše konzultovat s lékařem, který vám dokáže poradit jak jíst, jaké prášky užívat a budete pod jeho kontrolou.

 

 

Lékaři používají různé chirurgické postupy a léky na odstranění závažných hemeroidů - například bezbolestný chirurgický zákrok s použitím infračerveného laseru nebo „zaškrcování“. Lékaři se poradí o terapii a mohou se shodnout na postupu případ od případu.

 

Strava

Velmi důležitými jsou takzvané flavonoidy - můžete je najít pod názvem jako katechin, hespedrin, rutin a další. Vhodné je i pití čaje, který obsahuje určité množství flavonoidů. Pomohou posilovat cévní stěny. Doporučováno je také psyllium, které obsahuje vysoký obsah vlákniny. Snižuje tak bolest a krvácení.

 

   

 

Jak najít informace o léčbě?

Pomocí Gogole.cz můžete hledat slovní spojení jako ošetření hemeroidů, diagnóza, pro pacienty, příznaky, příčina, alternativní medicína. Další informace se můžete dozvědět zadáním slovních spojení jako anální sex a hemeroidy, vaginální hemeroidy nebo pro velké vtipálky vtipy o hemeroidech.


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 3.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Anorexie nemusí být ihned vidět 
Bolest kloubů 
Bulimie a její rizika 
Jak posílit imunitu s beta-glukany 
Refluxní nemoc jícnu - zánět 


Diskuze

Michal
Web: http://mastnahemeroidy.cz

hemeroidy!

Adame, kup si za pár korun mast na http://mastnahemeroidy.cz a na nic nečekej, pomůže rychle!

29.11.2014 20:12
fittka

zánět prostaty

Dobrý den, jelikož se prostata nachází mezi močovým měchýřem a konečníkem, určitě situaci kontrolujte, abyste s tím neměl problémy. Prostata se zvětšuje od velikosti hrášku, až po velikost kaštanu. Jsou 2 příznaky problému s prostatou: buď se projevuje namáhavým močením (slabé nebo přerušované) nebo častým močením nebo bolest při tom. Kontrolujte si proto, jestli se prostata nezvětšuje, protože by byl nutný zásah lékaře. Lékař vás může také vyšetřit, aby vyloučil problémy (je to krátké a bezbolestné).

23.03.2009 15:32
adam

hemeroidy?

Dobrý den chtěl bych se zeptat, asi tydem me trápí bolest nebo spíš teplo kolem prostaty a konecniku. Kdyz na to kouknu vypada, ze je konecnik vice vystouplej, ale zas nadrouhou stranu mam obavy, jestli to neni treba zanet prostaty? nemate s tim nejakou zkusenost?

28.02.2009 17:54
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny