Články

 

15.07.2010 - Iva Veselá

Zelený jíl

1824MTZ.jpg

 

Zelený jíl je minerál, který je dolován z velkých hloubek a díky tomu je velmi čistý - neobsahuje žádné pesticidy a herbicidy. Jedná o 100% přírodní produkt. Je přirozeným bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, křemíku, draslíku, sodíku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků.


Používá se už po staletí v kosmetice, ale také při péči o zažívací trakt. Jíl k léčení používá také čínská a tibetská medicína, medicína sibiřských národů a jílem se léčí mimo jiné i indiáni v Austrálii.  Nejen lidé ho používajíl k léčbě, i savci a ptáci ho používají k neutralizaci toxické stravy.

 

  • Vnitřní použití

Zelený jíl má vynikající absorpční schopnost, proto je vhodný k detoxikaci těla. Pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy nebo jiné jedovaté látky, upravuje zažívání a neutralizuje nadměrné kyseliny v žaludku. Také napomáhá mechanickému trávení - podobně jako písek a drobné kamínky, které sezobávají z tohoto důvodu ptáci. Ve střevech pomáhá emulgovat a absorbovat tukové částice.

Jíl dále napomáhá vylučování toxických látek, obnovuje a zvyšuje vitalitu, zvyšuje odolnost a výkonnost a je vhodný kužívání při detoxikačních kůrách, půstech a dietách. Jeho užívání je vhodné také při překyselení žaludku, plynatosti, zácpě či průjmu, při žaludečních vředech a také po konzumaci alkoholu a tučných jídlech.
Zelený jíl není vhodný pro děti a pro těhotné a kojící ženy.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

  • Vnější použití

Pleťová maska
Zelený jíl lze používat jako masku na obličej. Odstraňuje odumřelé buňky, pomáhá při akné a při svědění, pleť zjemňuje a vypíná, takže působí i proti vráskám. Vzhledem k tomu, že zelený jíl nesmí přijít do kontaktu s kovem, je třeba masku připravovat v nekovové misce a k míchání používat nejlépe dřevěnou špachtličku. Masku připravíme ze 2 polévkových lžíc jílu, které rozmícháme v odstáté nebo balené vodě. Vodu použijeme dle potřeby, aby maska měla mazlavou konzistenci. Masku necháváme působit 15 - 20 minut a poté ji smyjeme vlažnou vodou. Tuto masku lze nanášet na obličej i na jiné části těla.

ČTĚTE TAKÉ: Fugnuje L-carnitin?

 

Obklady
Kašička ze zeleného jílu se dá používat také jako obklad při křečových žilách, revmatizmu, svalových křečích nebo bolestech zad.

 

Koupele
Ve formě koupele působí zelený jíl proti únavě a stresu, pomáhá při kožních problémech, revmatismu, svalových křečích a zrychluje metabolismus. Koupel připravíme tak, že promícháme velkou hrst práškového jílu s vodu ve vaně a v této směsi relaxujte dvacet minut.

 

Zábal na vlasy
Zelený jíl lze použít také jako zábal na vlasy. Pomáhá při svědění hlavy, podporuje růst vlasů a působí proti lupům.

 

 

Pozn.: Jíl můžete zakoupit například v lékárnách nebo běžně v e-shopech.

 

Pro Bio-life.cz: Petra Morávková

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 26 čtenářů průměrem 4.12 bodů z pěti


Čtěte také:

Co to jsou beta glukany 
Jak si zajistit v zimě přísun vitamínů 
Noni plody 
Schizandra (klanopraška čínská) - s ní omládnete 
Schizandra (klanopraška) 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny