Články

 

03.10.2011 - Iva Veselá

Náhradní sladidla - seznámení

2165MDc.jpg

 

Jako náhradní sladidla označujeme všechny sladké látky, které jsou v potravinářství využívány pro slazení místo přirozených cukrů. Všechny tyto látky musí mít schválení použití. V tom jsou ve světe určité rozdíly. Nejsou to všechny sladké látky, protože některé sladce chutnající látky nemají příslušné schválení a ví se o jejich škodlivosti (např. stavosidy mají proliferační a kancerogenní účinek). Ve světě jsou schválena jak starší sladidla sacharin, cyklamát a asparatam, tak novější acesulfam K, sukralóza, alitam, neotam. Obvykle jsou tyto preparáty užívány v určitém poměru ve směsi. Schválená sladidla se rozělují na neenergetická, nízkoenergetická a diabetická.

 

1) Sladidla nízkoenergetická, neenergetická

Chemicky připravená umělá sladidla obsahující zanedbatelné množství energie jsou vyrobena chemickou cestou. Kromě sladké chuti nemají s cukrem nic společného. Nejsou zdrojem energie, proto neovlivňují glykémii. Především se jedná o aspartam, sacharin a acesulfam.

 

  • Aspartam je kombinací aminokyseliny fenylalaninu a kyseliny asparágové. Nesmějí jej užívat lidé trpící fenylketonurií, jednou z vzácných odchylek metabolismu. Po zahřátí hořkne, proto není vhodný k tepelné úpravě. Aspartam je nejen ve světě, ale i u nás nejvíce používaným a nejdostupnějším sladidlem.
  • Acesulfam K je odvozen od kyseliny octové. Je sice 200x sladší než sacharóza, ale má mírně nahořklou chuť. Akceptovatelný denní příjem acesulfamu K je na 0–15 mg/kg tělesné hmotnosti.
  • Sacharin je 200–500 krát sladší než cukr, je chemicky podobný acesulfamu K, vstřebává se a znovu vylučuje v nezměněné formě močí. Není vhodný pro děti do tří let, pro těhotné a kojící matky. Sacharin je bílý krystalický prášek ve vodě špatně rozpustný, proto se častěji používá jako sodná nebo vápenatá sůl. Vyrábí se z kamenouhelného dehtu a většinou se používá v kombinaci s jinými sladidly.
  • Cyklamáty (neboli soli kyseliny cyklohexylaminosulfonové) mají mnohem lepší vlastnosti než sacharin. Nejsou hořké, na světle neoxidují, v kyselém prostředí se nemění, mohou se tepelně upravovat, jsou poměrně dobře vylučovány ledvinami (nestráví se). Jsou asi 50x sladší než cukr, proto se jejich sladivost zvyšuje např. přidáním sacharinu.
  • Sukralóza je jediným z cukru vyráběným sladidlem, které neobsahuje žádné kalorie ani sacharidy a je 600 krát sladší než sacharóza. Toto sladidlo dnes najdete v mnoha sycených nápojích.
  • Neotam představuje v současné době nejsilnější sladidlo. Intenzita sladkosti je 700–13000x větší než u sacharózy.

 

2) Sladidla diabetická

Tento pojem je dnes prakticky totožný se sladidly nízkoenergetickými a neenergetickými. Klasickým čistě diabetickým sladidlem je sorbit, cukr, který nevede k vzestupu glykémie, ale jehož energetický obsah je stejný jako u cukru.

Ve výživě diabetiků se uplatňuje fruktóza a alkoholický cukr sorbit (sorbitol). Sorbit se vyrábí redukcí fruktózy. Tvoří bezbarvé krystalky sladké chuti, dobře rozpustné ve vodě. Sorbit je termostabilní, proto se může používat i k pečení a vaření. Nevýhodou jsou laxativní (projímavé) účinky.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Pro pacienty s poruchami metabolismu glukózy nebo během redukční diety je vhodné používat sladidlo Xylitol, které je vyrobeno z přírodních zdrojů. Glykemický index je 13, tudíž velmi nízký, navíc nenarušuje kyselost organismu, ani nezpůsobuje tvorbu zubního kazu. Takto vyrobený xylitol zakoupíte také v našem e-shopu.

 

 

3) Alternativní sladidla

Možnost omezení příjmu jednoduchých cukrů jako sladidel lze spatřovat v použití tzv. alternativních sladidel, veřejnosti neznámých. Vynikající je „amasaké“, což je fermentovaný oves, ječmen nebo rýže, „mochi“ (fermentovaná rýže) a „sladěnka“ z ječmene (dostupná ve formě hustého sirupu).

 

  • Steviosid je získáván z rostliny Stevia (Stevia Rebaudiana). Je to tropická bylina rostoucí v Jižní Americe. Slouží jako přírodní sladidlo. Je 200 krát sladší než cukr, neobsahuje energii, je vhodná i pro diabetiky. Lístky steviany zakoupíte v obchodech zdravé výživy.
  • Agávový sirup - přírodní sladidlo obsahující řadu minerálů a stopových prvků s glykemickým indexem nižší než 20. Agávový sirup v bio kvalitě zakoupíte v našem e-shopu.
  • sirup javorový, kukuřičný, datlový, rýžový, apod. - tyto sladidla lze zakoupit v obchodech zdravé výživy

 

ČTĚTE TAKÉ: Stévie - rostlina sladší než cukr

 

 

 

 

 

 

 

Použité zdroje: E. Minddel, Nová vitaminová bible; Maughan, R.J. Burke, L.M. Výživa ve sportu, příručka pro sportovní medicínu, Odstrčil,J. Odstrčilová,M. Chemie potravin.

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co ovlivňuje vstřebávání železa z potravy 
Co to jsou beta glukany 
Česneková léčba 
Funguje L-carnitin? 
Kofein a jeho účinky na zdraví 


Diskuze

Milan

sladidlo stevia

teraz je top sladidlo na trhu stevia: http://www.infinityobchod.sk/nahradne-sladidlo-es-sweet

31.03.2015 12:02
Maltík

Dobrý den,chcete-li najít zdravější sladidlo než je bílý cukr, můžete zkusit maltitol - cukernatý alkohol vyráběný ze škrobu. Má poloviční množství kalorií než sacharóza a také nízký GI. Neváhejte si o něm něco přečíst zde http://maltitol.cz/

29.01.2015 18:47
xylitol

Dobrý den, pokud hledáte dobrou náhradu za běžný cukr, zkuste xylitol. XYlitol je sladidlo přírodního původu, které má o 40% méně kalorií než cukr a navíc pomáhá předcházet kazení zubů. Více o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz

14.08.2014 17:40
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny