Články

 

11.11.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - tekutiny a pitný režim

1903NGQ.jpg

 

Obecně můžeme být u těhotných benevolentní, co se týče výběru druhů konzumovaných nápojů. Nemůžeme však opomíjet, že zvýšená konzumace některých nápojů je spojena s vysokým energetickým příjmem. Týká se to například slazených limonád, slazených minerálních vod a podobně.

 

Voda

V období těhotenství je vhodné dávat přednost nezávadné pitné vodě. Vhodné jsou stolní vody, minerální vody, které jsou důležitým zdrojem minerálních látek hlavně vápníku a hořčíku. Nelze však, ale doporučovat dlouhodobé pití minerálních vod. Dále jsou vhodné ovocné čaje, ovocné mošty, ovšem měli by mít přednost domácky připravované. Těhotné ženy by také těhotné neměli zapomínat na mléko.

 

 

Mléko

Mléko je významným zdroje minerálních látek, zejména vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku a jódu. Je zdrojem vitamínu A, E, vitamínu skupiny B a v letním období i vitamínu D. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, laktózu, tuk, cholesterol a další látky.

Doporučený denní příjem tekutin v těhotenství je 30 – 45 ml na 1 kg tělesné hmotnosti.

 

Čaje

Čaj je po vodě nejrozšířenějším nápojem. Čaje může rozdělit na pravé čaje, těmi rozumíme čaj vyrobený z listových pupenů, listů a jemných částí stonků čajovníku Camellia sinensis L. Čaje nepravé jsou nápoje vyráběné z nejrůznějších rostlin, jejichž části jsou vyluhovány ve vodě. Mezi tyto nepravé čaje patří např. ovocné čaje, bylinkové čaje aj.

 

Pravé čaje

Podle stupně fermentace se pravé čaje dělí na černé (nejvíce oxidovaný), oolong (částečně oxidovaný) a zelené (procesem oxidace neprocházejí).

Fermentačním procesem získává černý čaj svou tmavou barvu i charakteristickou chuť. V průběhu fermentace, ale dochází ke ztrátám nejcennějších látek obsažených v čajových listech. Fermentací se katechiny mění na látky, které dodávají čaji typickou černou barvu. Celkově v černém čaji jsou stále obsaženy katechiny s antioxidačními účinky, ale v dalekov menším množství než u zeleného. Nevýhodu černého čaje, je relativně vysoký obsah snadno využitelného kofeinu a obsah tříslovin, které snižují vstřebávání železa a mohou mít obstipační účinky. Z výše uvedených důvodů tedy, nelze černý čaj doporučit jako základ pitného režimu.

 

U zeleného čaje je proces fermentace zastaven působením páry nebo suchého tepla. Díky tomuto způsobu zpracování zůstává v zeleném čaji množství přírodních účinných látek. Jde hlavně o polyfenoly, které jsou nejvíce zastoupeny flavonoidy, ty mají antioxidační schopnosti. K polyfenolům patří také proanthokyanidiny, které mají protizánětlivé a protialergické účinky. Dále se v zeleném čaji vyskytují alkaloidy, někdy označované jako tein. Některé z nich mají povzbuzující účinek. Výhodou zeleného čaje je, že kofein je vázaný na třísloviny a uvolňuje se do organismu postupně tzn. povzbudivý efekt se dostavuje pomaleji, ale zato déle vydrží. Zelené čaje z hlediska těhotenství jsou tedy vhodnější než čaje černé, a to převážně díky svým protizánětlivým a protiagregačním účinkům, přesto je lze doporučit jen jako součást pitného režimu nikoliv jeho základ vzhledem k obsahu tříslovin a kofeinu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Těhotenství není legrace - výživa maminky v prvních dnech

Těhotenství není legrace - nabývání na hmotnosti
Těhotenství není legrace - výživová doporučení

Těhotenství není legrace - vitamíny

Těhotenství není legrace - minerály a doplňky stravy

 

 

Nepravé čaje

Mezi čaje nepravé patří nápoje připravené z různých částí rostlin jiného druhu než čajovníku vyluhováním ve vodě – nejrůznější byliny, ovoce.

Ovocných čajů je celá řada, jsou to čaje vyrobeny na bázi ovoce a mohou obsahovat i části jiných bylin např. šípek, ibišek aj. Z hlediska pitného režimu jsou výhodné, protože neobsahují kofein a vysoké množství tříslovin. Nevýhodou ovocných čajů je obsah přídatných látek, jako jsou aroma a barviva a organické kyseliny, které mohou poškozovat zubní sklovinu.

 

Bylinné čaje v těhotenství i období laktace, mohou být přijímány jednak za účelem doplnění tekutin, či k účelům preventivním nebo léčebným, protože nejrůznější rostliny obsahují i látky, které mohou pozitivně ovlivňovat těhotenství i období laktace.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dinovy svačinky pro děti 
Na co myslet již před otěhotněním 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Spotřební koš ve školních jídelnách 
Vyvážený dětský jídelníček je prevencí nadváhy 


Diskuze

Alice Bendová

Dost fanatický příspěvek

Ať si každý pije co chce - asi bych to tak neprožívala :o)))

20.05.2013 16:44
Petra
Web: http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,860.0.html

méko!!!!

víte milé dámy, že mléko, obzvlášť kravské je pro lidské tělo naprosto nestravitelné????!!!! že kasein v něm obsažený je jen zátěžovou složkou pro organizmus a že se usazuje v těle ve formě hlenů a že na jeho vyloučení potřebuje právě vápník - tudíž tělo odvápňuje?!!!! mnohem lepšími zdroji vápníku jsou veškerá olejnatá semena, především neloupaný sezam, bílí i černý, mák, mandle,... že mořské řasy jen ve velikosti poštovní známky jej obsahují mnohokráte víc než litr mléka?!!! tato vaše rada je velmi zcestná a nebezpečná!!! že ostatní vitaminy, které uvádite je možné získat z jakékoliv zeleniny a vitamin D ze sluníčka obzvlášt v letním období, tudíž konzumace mléka v létě je naprosto zbytečná! Navíc dítě, jehož matka pila hodně mléka v těhotenství je zbytečně velké, nakynuté, oteklé a další konzumace mléka v dětském věku dělá z dětí doslova telata? - Jsme to co jíme, tak jezde a pijte to, čím chcete být! a takto bych mohla mluvit do nekonečna. navíc je mnoho vědeckých výzkumů, které potvrzují škodlivost mléka pro lidský organismus, jen se špatně šíří, protože mléko je obrovský busines a to nejen pro potravinářský průmysl, ale i pro farmaceutický. takových zbytečných chorob existuje na světě právě kvůli konzumaci mléka a cukru. navíc mléko, které je běžně možné ke koupi nemá vůbec nic společného s mlékem, které \\\"vyjde\\\" z krávy. přikládám odkaz na velmi zajímavou diskuzi, možná vás to poučí a přestanete lidi balamutit, i když třeba nevědomě.

18.01.2010 15:11
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny