Články

 

16.04.2012 - Iva Veselá

Jak naučit děti lépe jíst

 

1. pravidlo: Nechte děti „přijít jídlu na chuť“

Strava by měla být pestrá, proto je důležité, aby děti poznávaly širokou paletu chutí. Některá jídla dětem zachutnají hned napoprvé, jiná potřebují ochutnat několikrát, než jim „přijdou na chuť “, některá jídla jim nezachutnají nikdy. Když své dítě chcete naučit jíst něco nového, nechte jej to několikrát vyzkoušet. Je důležité vědět, že stačí jen málo, třeba jen jediné kousnutí do kousku nové zeleniny nebo ovoce. Když dítě bude vědět, že jej nenutíte hned sníst velké množství nové potraviny, nebude se bát zkoušet dále. Pokud jej novinka nezaujme ani po několikerém ochutnání (přesný počet stanoven není, ale dospělému stačí třeba jen 3 ochutnání, zatímco dítě potřebuje některé pokrmy ochutnat až 11x), vyzkoušejte něco jiného, jiný druh zeleniny nebo ovoce. Nenuťte děti jíst něco, co jim opravdu nechutná, tím jen posílíte jejich odpor k dané potravině. Nepřestávejte ale dětem nové potraviny nabízet, někdy totiž začnou něco nového jíst, i když to předtím několikrát odmítly.

 

2. pravidlo: Jděte příkladem

Mnoha věcem se děti naučí tím, že napodobují své starší sourozence a dospělé. Proto, když chcete děti naučit zdravým stravovacím návykům, měli byste je sami dodržovat. Dávejte si pozor na to, co říkáte a děláte, děti Vás vnímají a napodobují. Příště až si budete nabírat salát z mísy, nandejte si pořádnou porci a ještě u toho poznamenejte, jak moc máte salát rádi. Uvidíte, že děti sedící s Vámi u stolu si budou za chvilku na salátu pochutnávat také.

 

3. pravidlo: Dejte dětem vybrat

Zvlášť u ovoce a zeleniny je důležité dát dětem vybrat alespoň ze dvou nebo tří druhů. Když se dítěte ráno zeptáte, jestli chce pomerančový džus nebo třeba ananasový, učíte je tím rozhodovat se a uplatňovat svoji vůli. Totéž platí pro další jídla – když si dítě může vybrat, kterou ze zeleninových příloh (třeba „baby“ karotku nebo hrášek nebo zelíčko?) si dá k obědu, uvědomí si, že na jeho názoru záleží. Samozřejmě mu tím také umožníte, aby si vybralo to, co mu víc chutná nebo co ho víc láká (když si vybere Vámi navrženou novinku).

 

V případě dotazů ohledně výživy dětí a jejich úpravy jídelníčku kontaktujte výživového poradce.

 

 

4. pravidlo: Mějte zeleninu a ovoce po ruce

Když děti přiběhnou domů na svačinu, většinou sáhnou po tom, co je první po ruce. Zařiďte to tedy tak, aby zelenina, ovoce a jiné zdravé svačinky ležely právě tam, kde je děti uvidí jako první. Na kuchyňském stole nechte mísu plnou ovoce a zeleniny. Ovocné džusy dejte v ledničce na místo, které je pro děti nejdosažitelnější. Ať je mají na očích hned, když budou hledat něco studeného k pití. Také můžete do ledničky nachystat malou krabičku s kousky ovoce nebo zeleniny, kterou si budou moci děti vzít na cestu.

 

5. pravidlo: Zapojte fantazii

Jíst ovoce a zeleninu může být nudné, ale když dětem umožníte zapojit fantazii, začne je to bavit. Můžete třeba zkusit dát dětem oloupanou zeleninu a ovoce a nechat je, ať si do nich vykrajují legrační obličeje nebo třeba zvířátka. Zatímco budou vytvářet své umělecké dílko, jistě jim nějaký ten odkrojený kousek přijde k chuti. Podobně si můžete hrát s uspořádáním kousků jídla na dětském talíři, fantazii se meze nekladou.

 

6. pravidlo: Hlavně, když to křupe

Většina dětí má ráda křupavé dobrůtky, nejlépe malé kousky tak akorát na jedno nebo dvě kousnutí. Syrová zelenina nakrájená na podlouhlé kousky a servírovaná s trochou jogurtové zálivky na namáčení obvykle slaví úspěch. Podobně je tomu se sladkými kousky čerstvého ovoce. Jestli Váš malý školák odmítá jíst dušenou brokolici nebo mrkev, zkuste mu nabídnout hlavičky syrové brokolice nebo kousky syrové mrkve s trochou ochucené zakysané smetany nebo bílého jogurtu k namáčení. Možná budete překvapeni, jak rychle v něm křupavá zeleninka zmizí.

 

7. pravidlo: Děti rády pomáhají

Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat. Nechte je podílet se na vymýšlení jídel – ať třeba samy najdou recept, který se jim líbí. Mohou se podívat do kuchařky, do časopisů nebo na internet, mohou se inspirovat u kamarádů. Až budou mít recept, mohou si vyzkoušet připravit nákupní seznam nebo se zapojit do hledání zajímavých potravin v obchodě. Doma pak podle jejich receptu pokrm společně s nimi připravíte a uvidíte, že je pak nebudete muset do jídla nutit.

 

8. pravidlo: Přidávejte zeleninu a ovoce do oblíbených dětských jídel

Docela jednoduchý a účinný způsob, jak děti přimět sníst více zeleniny a ovoce. Jen je třeba na to myslet a nezapomenout. K ranní porci cereálií přidejte do misky na plátky nakrájený banán, sýrovou pizzu ozdobte kousky červené a zelené papriky nebo pro děti připravte pravý jahodový koktejl (z mražených jahod, jogurtu a mléka). Do sendviče přidejte salát nebo kousky okurky či ředkvičky, do kuřecího vývaru kousky mrkve, celeru, petrželky. Možností je skutečně spousta, jistě Vás napadne mnoho dalších způsobů, jak do jídelníčku Vašich dětí zařadit ještě více ovoce a zeleniny.

 

Pro Bio-Life.cz: Vyzivadeti.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Akupresura pro rodiče s dětmi 
Detoxikace před těhotenstvím 
Chci mít dítě! 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Těhotenství není legrace - vitamíny 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny